رگهای خونی و سلولهای پشتیبان عصبی هدف واقعی درمان تخریب عصب دیابتی (نوروپاتی)

عروق خونی وسلولهای حفاظتی عصبی به نظر می رسد دو کلیدی اصلی در ترمیم اعصاب تخریب شده بر اثر نوروپاتی دیابتی هستند. مراقبت و تغذیه ی این همراهان سلولهای عصبی می تواند در موفقیت یا شکست کوشش های آزمایشگاهی برای رشد مجدد سلولهای عصبی تخریب شده موثر باشد.محققین دانشگاه جان هاپکینز این تحقیقات را در مورد ترمیم اعصاب تخریب شده بر اثر نوروپاتی به انجام رساندند.

حدود 20 در صد از افراد مبتلا به دیابت، نوروپاتی را تجربه کرده اند. مورمور شدن دردناک ، سوزش یا بی حسی دست ها و پاها که نشان دهنده ی تخریب اعصاب و گاهی اوقات منجر به عفونت وقطع انگشتان پا یا دست با گذشت زمان می شود از نشانه های نوروپاتی دیابتی است. درمانهای موجود در حال حاضر تنها علایم نوروپاتی را بهبود می بخشند اما علل ایجاد این اختلال را خاموش نمی کنند . درتحقیقات قبلی مشخص گردید که ترمیم سلولهای عصبی کشیده که آکسون نام دارد در افراد دیابتی به آهستگی صورت می گیرد. دکتر polydefkis آزمایشات متعددی برای رشد مجدد سلولهای عصبی و تشکیل سلولهای عصبی سالم انجام داده است.

دکتر polydefkis در حقیقت در این تحقیقات به دنبال یافتن علت کندی ترمیم سلولهای عصبی در بیماران دیابتی بود. او وهمکارانش ده بیمار دیابتی مبتلا به نوروپاتی وده فرد سالم با سن مشابه  را برای آزمایشات خود ثبت نام کردند واز پوست ران تمام شرکت کنندگان نمونه ای کوچکی (3 میلی متری) برداشتند. چندین ماه بعد دکتر polydefkis و همکارانش مجدداً از همان مکان یک بیوپسی 4 میلی متری برداشتند تا به بررسی وضعیت اعصاب ، رگهای خونی وسلولهای پشتیبان عصبی که سلولهای شوان نام دارند در محل ترمیم شده، بپردازند.

نتایج این آزمایش درشماره ی ماه ژوئن 2011 مجله ی Brain منتشر گردید.درهر دو گروه (بیماران مبتلا به نوروپاتی وافراد سالم ) ابتدا رگهای خونی سپس سلولهای شوان و بعد از آن اکسونها ترمیم شده بودند. به نظر می رسد اکسونها از رگهای خونی به منظور یک داربست برای رشد استفاده می کنند.

اما کل این فرآیند دربیماران مبتلا به نوروپاتی با تأخیر مشهودی نسبت به افراد سالم صورت می گیرد . نه تنها ترمیم اکسونها کندتر از ترمیم اکسونها در افراد سالم اتفاق می افتد بلکه سرعت رشد رگهای خونی نیز آهسته تر صورت می گیرد و تعداد کمتری سلول شوان به همراه اکسون درحال رشد در پوست درحال ترمیم دیده می شود.

دکتر polydefkis می گوید: نتایج نشان می دهد که اختلال در ترمیم در افراد دیابتی بسیار زیاد است. این اختلال نه تنها اعصاب را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه رشد رگهای خونی وتکثیر سلولهای شوان را نیز دچار اختلال می کند.او می افزاید: این یافته ها نشان می دهد که چرا مشکلات مرتبط با عروق خونی نظیر حملات قلبی و سکته ها غالباً در افراد دیابتی بیشتر است . ترمیم آهسته تر رگهای خونی آسیب دیده سبب بروز مشکلات ذکر شده می گردد.

polydefkis می گوید: این یافته ها هدف جدیدی را برای درمان نوروپاتی ومشکلات عروق خونی برای دانشمندان مشخص نموده است. با تحریک رشد سلولهای شوان در رگهای خونی محققین احتمالاً خواهند توانست که سرعت رشد وترمیم اکسونها را بالا برده وموفق به ترمیم اعصاب ورگهای خونی با موفقیت کامل گردند و بدین ترتیب به طور همزمان به درمان اختلالات عروقی ونوروپاتی دیابتی بپردازند.

منبع: www.sciencedaily.com